Zwangerschapsbegeleiding

Voor jou, je kind en je partner. Zwangerschaps- begeleiding wordt op verschillende manieren aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van zwangerschapsyoga of door het volgen van een oudercursus. Wat zou haptonomische zwangerschaps- begeleiding hier nog aan toe kunnen voegen?

Tijdens de zwangerschap worden er veel nieuwe indrukken opgedaan en emoties losgemaakt. Naarmate de zwangerschap vordert, zul je als aanstaande moeder meer spankracht moeten leveren in letterlijke en figuurlijke zin.

Wanneer je over haptonomie praat, praat je over voelen. Voelen en aangeraakt worden is iets menselijks, iets wat je kunt leren en intens kunt beleven. Bewust, maar ook onbewust. Groeien is voelen, een groeiend kindje is één en al voelen. Spanning en druk zijn een manier van aandacht vragen. Haptonomie richt die aandacht.

Zo is het weer mogelijk om te “ont-spannen” en opnieuw ruimte te geven voor groei. Je leert ook op plekken voelen waar je vanwege spanning of (groei)pijn liever “niet voelt”.

Door de haptonomische zwangerschapsbegeleiding zal de lichaam- en buikspanning veranderen. Je elasticiteit zal groeien. In de ervaren beweeglijkheid zul je de ruimte hervinden.

Wanneer je partner meekomt, krijgen jullie samen de mogelijkheid aangereikt je voelende vermogen uit te breiden. Hierdoor kunnen jullie en jullie ongeboren kindje na enige oefening, een grotere mate van contact en verbondenheid ontwikkelen. Je partner leert om zelf subtiel mee te voelen tijdens het groeiproces, dat op geen enkele andere manier zo direct gevolgd en meebeleefd kan worden.

Als je meer in contact wilt komen met je kind en met jezelf en als je een zwangerschapsbegeleiding wilt, die precies bij jullie past, dan is haptonomische begeleiding wellicht iets voor jullie.

Je kunt starten met de begeleiding tussen de 16e en 20e week. De tijd tussen de behandelingen kan variëren tussen de twee en vier weken. Afhankelijk van je eigen wensen. Mocht je vanwege klachten willen starten met Haptonomie, dan kun je natuurlijk op ieder moment in de zwangerschap terecht.

Haptonomie kan tot in de laatste week van de zwangerschap worden toegepast. Je nodigt je kind daadwerkelijk uit om in je handen en leven te komen

Enkele citaten over Zwangerschap

Contact
Een liefdevolle hand, die met aandacht en warmte de buik van de moeder aanraakt, biedt een gevoel van veiligheid. In uitnodigende handen zal een kind zich nestelen en zich vertrouwd en welkom voelen. Deze aanraking is een bevestiging van het kind: het is goed dat jij er bent, wij zijn er voor jou! Dit is het begin van hechting.

Samen
Door de partner vroegtijdig bij de zwangerschap te betrekken, wordt de zwangerschap meer door beide ouders beleefd. Als de ouders samen hun kind voelen reageren, is de verwondering en ontroering meestal van hun gezicht af te lezen.

Bevalling en geboorte
Je leert om op je lichaam en gevoel te vertrouwen en in verbinding te blijven met je partner en jullie kind.